Met de bûûmplanters planten we graag fruitbomen in de stad. Het zijn nuttige bomen voor mens en dier maar het is niet altijd gemakkelijk om in de stad de nodige ruimte voor een fruitboom te vinden. Daar bestaat gelukkig een eeuwenoude oplossing voor: (b)leifruit! Schrijf je in en leer mee leifruitbomen kweken met de Bûûmplanters. Perfect voor de stadstuin en terras.

Wat is leifruit ?

De eeuwenoude traditie om een fruitboom in pot of volle grond tegen een muur of hek te leiden in een decoratieve vorm.  

Deze traditie ontstond in de 16de eeuw aan vorstelijke hoven en paleistuinen en won van daar uit aan populariteit bij kwekers en liefhebbers. Dit past in de principes van de Franse tuin waar alle groene elementen in geometrische vormen en patronen worden gecultiveerd.

Leifruit kende ook in Brussel een grote populariteit in de 19de eeuw. Toen spiegelde de gegoede burgerij zich graag aan de adel. Het overnemen van een adellijke levensstijl was een teken van goede stand. De tuinen van stadspaleizen en buitenverblijven waren niet compleet zonder fruitbomen in leivorm. Het was niet enkel om esthetische redenen, je kon dankzij de leibomen je tafelgasten ook verbazen met kwaliteitsvol dessertfruit.

Leifruit biedt ook vandaag meerdere voordelen:

  • Je kan fruit kweken op een beperkt oppervlak.

  • Een goed georiënteerde muur (Z-ZW) zorgt voor een microklimaat die je oogst kwalitatief verbetert en goede omstandigheden creëert voor temperatuurgevoelige variëteiten.

  • Je kan makkelijk meerdere variëteiten op een boom enten en je oogst diversifiëren.

  • Deze vormen vergemakkelijken de pluk!

  • De intensieve snoei verbetert de kwaliteit van het fruit.

Brussels fruit ?!

We werken voor (B)leifruit met lokale Brusselse variëteiten!

Wist je dat er in Brussel honderden fruitvariëteiten werden ontwikkeld? Dat is voornamelijk te danken aan twee pomologen Jan-Baptist Van Mons (Brussel 1765 - Leuven 1842) en Jean De Jonghe (Koolskamp 1802 - Brussel 1876) maar naast hen staan verschillende andere kwekers met mooie variëteiten op hun naam. Deze Brusselaars verspreidden in de 19de en 20ste eeuw honderden rassen. Door enthout te delen met collega’s over de gehele wereld kwamen hun vondsten en creaties, waarvan er vandaag nog verschillende gecultiveerd worden, terecht in het Verenigd Koninkrijk, de VS en zelfs Argentinië. Het project plaatst het zoeklicht op deze vergeten maar o zo lekkere geschiedenis. We brengen deze geschiedenis naar je toe door geleide wandelingen, in de stad en in Gaasbeek. Op een boogscheut van Brussel ligt het kasteeldomein van Gaasbeek. Op het domein werd een museumtuin ingericht waar oude horticulturele technieken centraal staan. Het project werd door Marcel Vossen geleid en dankzij zijn inspanningen werd deze tuin ook een echt visitekaartje voor leifruit. Het is de plek bij uitstek om te ontdekken wat er mogelijk is op dat vlak.

Portret J.B. Van Mons

De vorm

In het leifruit werden een aantal historische vormen ontwikkeld maar je kan je creativiteit de vrije loop laten! In onze workshops leren we je de basisbeginselen aan en begeleiden we je in het vormen van eenvoudige leibomen.

De praktijk

Het geheel aan kennis en techniek om een boom in de gewenste vorm te kweken is immaterieel erfgoed. Het begint met het creëeren van een laagstam fruitboom door oculering en vervolgens een kweek waar een beredeneerde snoei centraal staat. Met dit project brengen we mensen samen rond dit erfgoed. Dit project helpt Brusselaars de eerste stappen in dit ambacht te zetten. We zetten in op éénvoudige en toegankelijke vormen in een reeks workshops.